Creatieve Communicatie Als woorden je tekort schieten

Het concept ArtKids is ontstaan in 1994 toen Tamara de creatief directeur van het bedrijf ArtKids® werd (artkids.nu). Tamara werd door de leraar van haar dochter Soraya benaderd met een klacht. De klacht was dat Soraya niet gelukkig was op school. Soraya’s leraar beargumenteerde dat de reden voor de ongelukkigheid van het kind van Tamara’s huis uit moest komen en niet vanuit school. Na vele slapeloze nachten en diep nadenken, kon Tamara niet bedenken wat de mogelijke reden voor haar dochter’s (Soraya) ongelukkigheid kon zijn en begon Tamara Soraya’s tekeninging te bestuderen.

Tot haar verbazing toonden alle tekeningen van haar kind gelukkige gezichten, vol vreugde en geluk. Met deze ontdekking besloot Tamara om deze tekeningen tot schilderij te schilderen, om de leraren ervan te overtuigen dat de reden voor de ongelukkigheid van haar kind niet vanuit huis maar vanuit de school moest komen. Tamara is van nature een getalenteerd mens in de kunst van het schilderen, net als haar vader (wijlen Henry uit Suriname, bekend als d’Ntara).

Tamara schilderde de tekeningen van haar eigen kind en daarmee ontsluierde de verborgen boodschappen zich in de kindertekening. Ze presenteerde vervolgens haar werk aan de leraren die het wel met haar eens werden dat de reden voor Soraya ‘s ongelukkigheid vanuit haar school en niet vanuit Tamara’s huis kwam zoals werd geloofd door Soraya’s docenten.

ArtKids®van bedrijf naar stichting

Overtuigd dat dit werkte dacht Tamara aan andere kinderen over de hele wereld, die ook op een of andere manier verkeerd begrepen werden. Om haar verdediging van deze onschuldige kinderen te kunnen uitbreiden, begon Tamara met het schilderen van Kindertekeningen (van kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar) en de oprichting van ArtKids®. ArtKids® heeft ervoor gezorgd dat meer dan 1000 kindertekeningen tot schilderij zijn gemaakt.

In eerste instantie werd ArtKids® als bedrijf opgericht waar zij vele goede projecten hebben opgezet, maar dit bleek na de economische crisis in Nederland niet meer rendabel. Omdat het bedrijf ArtKids® de werkwijze en visie had van een goede doelen organisatie, is het in 2012 herboren als Stichting ArtKids Foundation. Sindsdien is Stichting ArtKids Foundation verantwoordelijk voor de conservatie van de Artkids® collectie van Tamara en de d’Ntara collectie van haar vader Henry, met als einddoel een museum te realiseren toegewijd aan het goede werk van deze bijzonder creatieve mensen. Ondertussen zet Stichting ArtKids Foundation zich nog steeds in om de onschuld van het kind te bewaken en de creatieve ontwikkeling van de nieuwe generaties in de breedste zin van het woord te stimuleren.